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1. What is the coroner’s role?

The coroner is a judicial officer who is responsible for the 
independent investigation of reportable deaths (and fires), 
with the objective of reducing the number of preventable 
deaths (and fires) and promoting public health and safety. 

In an investigation into a death, the coroner must find, if 
possible: 

•	 the identity of the deceased person;

•	 the cause of death; and

•	 in certain cases, the circumstances in which the 
death occurred.

2. What is a reportable death?

Reportable deaths are defined in section 4 of the Coroners 
Act 2008 as deaths where:

•	 the body is in Victoria; or

•	 the death occurred in Victoria; or

•	 the cause of the death occurred in Victoria; or

•	 the person ordinarily resided in Victoria at the time of 
death.

In addition the death must also be one where:
•	 the death was unexpected;

•	 the death was violent or unnatural;  
o	For example, homicide; suicide; drug, alcohol and 

poison related deaths;

•	 the death resulted, directly or indirectly, from an 
accident or injury (even if there is a prolonged 
interval between the incident and death); 
o	For example, drownings; deaths caused by a 

traumatic event such as a motor vehicle accident 
or a fall resulting in complications such as a 
fractured neck of femur or subdural haemorrhage

•	 the death occurs during a medical procedure or 
following a medical procedure1 where the death is 
or may be causally related to the medical procedure 
and a registered medical practitioner would not, 
immediately before the procedure was undertaken, 
have reasonably expected the death2 (Please refer to 
Question 3).

•	 a Medical Certificate of Cause of Death has not been 
signed and is not likely to be signed;
o	For example, where an opinion about the 

probable cause of death cannot be formed

•	 the identity of the person is unknown; 

•	 the death occurred in custody or care (as defined in 
the Coroners Act 2008); 

•	 the person was a patient within the meaning of the 
Mental Health Act 1986;  or

•	 the death is otherwise specified in section 4 of the 
Coroners Act 2008.

The Coroners Act 2008 requires the reporting to the 
coroner of any reportable death. 

3. When does a medical procedure related 
death become reportable? 

A death is reportable under this category if it meets the 
following two criterion: 

Criteria One –	 the death occurs during a medical 
procedure; or following a medical 
procedure where the death is or may 
be causally related to the medical 
procedure

AND

Criteria Two –	 a reasonably equally qualified 
medical practitioner would not, 
immediately before the procedure 
was undertaken, have reasonably 
expected the death

In determining whether the death meets Criteria 
One, the medical practitioner should consider the 
following questions:

•	 Would the person have died at about the same time 
if the medical procedure was not undertaken?

•	 Was the medical procedure necessary for the 
person’s recovery?

If ‘no’ to any of the above (and the death meets criteria 
two) - the death is reportable.

In determining whether the death meets Criteria 
Two, the medical practitioner should consider the 
following questions as a reasonable competent 
practitioner of that kind would 3:

•	 Before the medical procedure was performed, was 
the person’s condition such that death was foreseen 
as more likely than not to occur?

•	 Was the decision to perform the medical procedure 
reasonable given the person’s condition including 
their quality of life?

If ‘no’ to any of the above (and the death meets criteria 
one) - the death is reportable.

Please note: the above information is provided as a 
suggested guideline only.

1		 The new term ‘medical procedure’ is defined in the Coroners Act 2008 as being a procedure performed by, or under the general supervision of, a registered 
medical practitioner and includes imaging, internal examination and surgical procedures.

2		 Note: the new definition of a reportable death replaces the former references to ‘during’ or ‘as a result of an anaesthetic’ (as contained in the Coroners Act 1985).
3	 A ‘reasonably competent practitioner of that kind’ should be an ordinary skilled practitioner exercising and professing to have the capabilities required in the 

particular field of medical practice under consideration; who hypothetically would possess information about all relevant matters including: the person’s known 
state of health before the medical procedure was performed, the clinically accepted range of risk associated with the medical procedure, etc.
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4. Are asbestos-related deaths still reportable?

Under the Coroners Act 2008, the meaning of ‘unnatural’ 
in the definition of reportable death, no longer extends 
to asbestos-related deaths, and therefore is no longer 
considered by the Coroners Court to be a reportable death. 
The death will still be considered reportable if it also appears 
to have been unexpected; violent; to have resulted directly or 
indirectly from an accident or injury; etc. as per section 4 of 
the Act.

5. Was the deceased held in custody or care?

A death must be reported to the coroner if the person who 
died4 was:

•	 a child taken into safe custody;

•	 under the control, care, custody (including deemed 
legal custody) or under the guardianship of the 
Department of Human Services;

•	 in the legal custody of the Department of Justice or the 
Chief Commissioner of Police;

•	 in the custody of a member of the police force or a 
protective services officer;

•	 admitted or committed to an assessment or treatment 
centre under the Alcoholics and Drug-dependent 
Persons Act 1968;

•	 a patient in an approved mental health service;

•	 in the process of being taken into custody by a member 
of the police force or prison officer; 

•	 a person who was dying from an injury incurred while 
in the custody of the State (including Commonwealth 
detention); or

•	 being detained or was in the process of being taken 
into custody to be detained in a Commonwealth 
detention facility.

The person who had care, control or custody of the 
deceased (i.e. the ‘Responsible Person’) must report the 
death to the coroner. For example, the treating psychiatrist of 
an involuntary patient who dies ‘in care’ while undergoing 
treatment for a mental illness. Failure to do so may result in a 
fine of 20 penalty units*.

6. Is a still-birth considered a reportable death?

Under the Coroners Act 2008 the coroner cannot investigate 
still-births6. Rather, still-births should be referred to the 
‘Consultative Council on Obstetric and Paediatric Mortality 
and Morbidity’ (ph: (03) 9096 7022).

7. What is a reviewable death?

Under the Coroners Act 2008, the death of a child is a 
reviewable death if the deceased child is the second or 
subsequent child of either of the deceased child’s parents 
to have died. Such a death must be reported to the State 
Coroner by a medical practitioner (who was present at 
or after the death of the child) or any person who has 
reasonable grounds to believe that it has not been reported. 
Failure to do so may result in a fine of 20 penalty units*.

The State Coroner then has discretionary powers in relation 
to further investigation and/or referral to the Victorian 
Institute of Forensic Medicine. If deemed appropriate, staff 
from Coronial Admissions and Enquiries will contact the 
family.

The death of a second or subsequent child of a parent will 
not be considered a reviewable death if the death occurs 
in a hospital and the child was born at a hospital and had 
always been an in-patient of a hospital7 (and the death was 
not also a reportable death)

8. Who must report a reportable or reviewable 
death?

A medical practitioner has an obligation to notify the coroner 
of reportable and reviewable deaths. 

Moreover, anyone who becomes aware of a reportable or 
reviewable death must report it to a coroner if they have 
reasonable grounds to believe that it has not already  
been reported. 

Failure to report is a statutory offence and may incur a  
fine of 20 penalty units*. If a person is unsure about whether 
a death has been reported, they should contact the  
Coronial Admissions and Enquiries Office (open 24 hours/7 
days a week).

9. How are deaths reported to the coroner?

Reportable and reviewable deaths can be reported directly 
to Coronial Admissions and Enquiries (Ph 1300 309 519) by 
the doctor who had been treating the deceased person or 
who was involved in the management of their care. In some 
circumstances (for example, where the death occurred in a 
hospital), the doctor will be required to complete a Medical 
Deposition form.

10. Why do police attend?

Police will attend a hospital (or a scene of death) on behalf of 
the coroner to obtain details about the deceased, and gather 
information about the death from health care staff, family, 
friends and other witnesses. 

11. Do confidentiality laws apply?

The usual obligation to maintain confidentiality regarding 
patient information under the Health Records Act 2001 (Vic) 
and the Privacy Act 1988 (Cth) does not apply to requests for 
information by someone acting on behalf of the coroner. 

Hence, if health care providers are requested by the coroner 
(or a police member acting on their behalf) to give any 
information or assistance for the purposes of a coronial 
investigation they must provide it.  There are penalties in 
the Coroners Act 2008 for failing to comply with such a 
requirement.

4	 A death in care is reportable even if the person died in another place, for example, in hospital.
6	 A stillborn child is defined in the Births, Deaths & Marriages Registration Act 1996 to mean a child who is at least 20 weeks’ gestation or with a body mass of at least 400 grams at 

birth, that exhibits no sign of respiration or heartbeat, or other sign of life, after birth.
7	 Even if more than one hospital is involved, as may be the case with inter-hospital transfers.
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12. Can medical apparatus be removed from 
the body of the deceased?

Consideration must be given to maintaining the placement 
of medical apparatus in situ (for example, cannulae, 
catheters, central lines, ET and NG tubes), as well as devices 
attached to these (for example, IV bags, syringes, drain 
bottles and bags, urine bags). Ideally, the body should also 
be left as it was at the time of death and not washed, so 
as to provide the forensic pathologist with all the relevant 
information for their medical examination. 

Exceptions can be made to the general rule if there are 
special circumstances (e.g. removing a needle so the body 
can be safely handled) or where the family of the deceased 
desire the removal of surgical apparatus. Please contact 
Coronial Admissions and Enquiries (open 24 hours/7 days a 
week) in such cases on 1300 309 519.

13. Who completes the Statement of
Identification?

All deaths reported to the coroner require a formal 
identification to be completed. This can be completed at the 
hospital or at the scene of the death, if deemed appropriate.  
Someone who was close to the deceased immediately 
prior to their death and has known them for a reasonable 
length of time can complete the formal identification of the 
deceased person.

The Statement of Identification requires the identifier to fill in 
the personal details of the deceased person, as well as their 
own details, including their relationship to the deceased 
and the length of time they were known to them. The form 
should then be signed by the identifier and witnessed by 
an appropriate person, for example, by a doctor, police 
member, etc. 

The Statement of Identification must then be forwarded to 
the Coroners Court with the deceased or via the attending 
police member. Please contact Coronial Admissions and 
Enquiries for any further information regarding the Statement 
of Identification on 1300 309 519.

14. What records are required by the coroner?

Medical Records
The original medical record should be transported to the 
court as soon as possible after the death. While the original 
medical record is usually transported with the deceased 
person, it is sometimes acceptable to fax the most recent 
information and courier the original medical record soon 
after (upon receiving advice from the court).  Furthermore, 
in some instances, the coroner may not require the entire 
medical record at the time of the death, but will require the 
most recent volume(s) (again advice should first be sought 
from the court). A photocopy of the medical record can be 
made and kept at the health service for their future reference. 

Discharge Summary
Health services should also include in the medical record 
any relevant discharge summaries. These summaries should 
outline the care and treatment received by the deceased 
person at the health service.

Death Certificate

If a Medical Certificate of Cause of Death has been previously 
signed in relation to a reportable or reviewable death, a copy 
of this certificate should also be forwarded with the above 
documentation.

15. What happens after the Coroners Court is 
notified of the death?

Upon notification of a reportable or reviewable death, the 
court will arrange for a contracted funeral director to convey 
the deceased person to a mortuary.  

•	If the deceased is in Melbourne, they will usually be 
transported to the State Coronial Services Centre in 
Southbank.

•	If the deceased is in rural or regional Victoria, they may 
be transported to either a local hospital mortuary or to 
the State Coronial Services Centre in Southbank. 

Personal property of the deceased person is not normally 
transported with the body. Items may be given to a family 
member at the health service (or scene) or alternatively sent 
to the local police station for collection.

16. Can a doctor issue a death certificate for a 
reportable death?

Section 37(4) of the Births, Deaths and Marriages Registration 
Act 1996 states that a doctor must not issue a Medical 
Certificate of Cause of Death in relation to a death if a 
coroner is required to be notified of the death, where the 
death is a reportable and/or reviewable death. A fine may 
also apply for a breach of this section (12 penalty units*).

17. Is there a requirement to provide a requested
document or statement?

After considering the information provided in the Medical 
Deposition form and the police member’s report (also 
known as a VP Form 83), the coroner may request the 
police member or coroner’s registrar to conduct further 
investigations. As part of such an investigation, a coroner 
may require that one or more health practitioners provide 
a document (for example: medical records, notes) and/
or prepare a statement addressing matters specified by the 
coroner. Failure to comply with a coroner’s request within 
the period specified may incur a fine of 20 penalty units*.

18. What other penalties are contained in the 
Coroners Act 2008?

Apart from the fines previously mentioned, the new Coroners 
Act 2008 also contains penalties for:

(i)	 a failure to give any information or assistance 
that the coroner requests for the purpose of the 
investigation (20 penalty units*);

(ii)	a failure to comply with a direction made by the 
coroner (or member of the police force) to produce 
a document, operate equipment and/or access 
information from the equipment (60 penalty units*); 
and

(iii)	contempt of court, the penalty for which can 
include a period of up to 12 months imprisonment 
or a fine of 120 penalty units* (or a fine of 600 
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penalty units* in the case of a corporation).

19. Who can obtain information about a case 
being investigated by the coroner?

Generally a health practioner (or their health service) need to 
be an ‘interested party’ to obtain detailed information about 
a case. However, some information may still be able to be 
obtained even if they are not an ‘interested party’. This can 
be obtained by filling out a Form 45 Application for Coronial 
Documents and/or Inquest Transcript and sending it back to 
the court detailing their (or their organisation’s) interest in the 
case and what documents they are seeking . The coroner 
will decide if they (or their health service) can access the 
document(s) sought. 

The Form 45 is available on  the court website at  
www.coronerscourt.vic.gov.au 

A coroner may also release a document to8:

i)	 a party if the coroner is satisfied that the party has a 
sufficient interest in the document,

ii)	 a statutory body to allow the statutory body to 
exercise a statutory function,

iii)	 member of police force for law enforcement 
purposes ,

iv)	 researchers where the research has been approved 
by an ethics committee, or

v)	 any person if the coroner is satisfied that the release 
is in public interest 

20. What happens after the coroner concludes 
their investigation?

Once the coronial investigation has been completed, the 
coroner must make written findings about:

•	 the identity of the deceased,

•	 what caused them to die, and

•	 in certain cases, the circumstances in which the death 
occurred.

The coroner may also make recommendations about matters 
connected with the death such as public health and safety 
or the administration of justice. These recommendations are 
aimed at preventing similar deaths from occurring in the 
future.  

While the coroner cannot make a finding that someone 
is guilty of a criminal or civil offence, the coroner can 
refer a matter to the Director of Public Prosecutions or 
to a disciplinary body (for example, the Australian Health 
Practitioner Regulation Agency) for consideration and 
possible action. 

As of 1 November 2009, in cases which have gone to 
inquest, and those where recommendations are made, the 
coroner’s findings will be published on our website, unless 
otherwise ordered by the Coroner.

21. Who can verify deaths?

In addition to registered medical practitioners, both 
registered nurses (divisions 1 & 3) and paramedics are now 
able to verify death.

The Department of Health, through the Nursing Policy unit, 
has developed a guidance note for the ‘verification of death’ 
in Victoria. For this guidance note and further information, 
please visit the website: www.health.vic.gov.au/nursing/
verification-of-death-by-nurses-and-paramedics.

22. Are there any publications that the Coroners 
Court produces for families?

The court has printed materials for bereaved persons affected 
by a reportable or reviewable death. These include:

1.	 What do I do now? (brochure)

2.	 The Coroners Process (booklet)

Copies of these (and other) publications can be downloaded 
from our website at www.coronerscourt.vic.gov.au.

23. Where can I get more information?

For more information about the coronial process contact  
the court on 1300 309 519 or visit the website at  
www.coronerscourt.vic.gov.au

To report a Reportable or Reviewable death, ring  
1300 309 519  

and ask for Coronial Admissions and Enquiries.

8	 To apply, an application for Access to Documents Form must be completed. To obtain a copy of the application form please contact the Court on 8688 0700 or download the 
application form from our website www.coronerscourt.vic.gov.au

*	 1 Penalty unit = $144.36 (as of 1/7/2013)
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